dimarts, 30 d’octubre del 2012

Retroalimentació negativa


La Terra té sistemes, que tot just s'estan descobrint, per a contrarestar els canvis climàtics provocats per l'home.
El descens del núvols entre trenta i quaranta metres, tot i que encara està per a confirmar la continuïtat d'aquest efecte, podria ser un d'aquests mecanismes, ajudant a dissipar l'escalfor provocada cap a l'espai.
Aquest descobriment s'ha fet gracies a l'observació continuada, durant els deu primers anys de la dècada, mitjançant el satèl·lit Terra de la NASA, que està equipat amb un Espectroradiòmetre multi-angle d'imatge (MISR).
No vol dir que, sabent aquest fet, ens llencem a contaminar més el nostre planeta, si no que ens hauríem de conscienciar, que la vida protegeix la vida, i que si el Planeta ens ofereix una ajuda, aprofitem-la.
Els gasos d'efecte hivernacle produïts de forma antropogènica son fàcilment substituïbles, buscant alternatives, que acabarien sent molt més rendibles econòmicament i Mediambientalment.
Ajudant al planeta, ens ajudarem a nosaltres mateixos.
Roger Grima
Fonts: [1], [2] i [3]

dijous, 11 d’octubre del 2012

L'anticicló i la pols del Sahara

A començaments d'aquesta setmana les concentracions de pols a l'àrea metropolitana de Barcelona han superat els 20 g/m3.
La situació de pantà baromètric, deguda a l'anticicló situat entre el Marroc i les illes Açores, i l'arribada de corrents advectius carregats amb pols del Sahara han fet que la concentració de determinats contaminants es dispari, que trànsit hagi reduït la velocitat d'algunes vies a 90 km/h i que protecció civil hagi recomanat que les persones amb problemes cardiovasculars i respiratoris no facin esforços a l'aire lliure.
Aquest fet ha provocat que es produïssin inversions tèrmiques de subsidència d'entre 1 i 4 km.
 Radiosondatge de Barcelona 10 d'octubre de 2012 00 UTC (Servei Meteorològic de Catalunya).